top of page
Writer's pictureBirds of West Cobb

Cederpestvogels Bezoek West Cobb Birds

In deze blog delen we video's en foto's van ons snelle bezoek aan Cedar Waxwing.


Boven deze tekst staat een kort filmpje van een witvleugelvogel die koud water drinkt uit een schaaltje op ons terras. Meestal verversen we het water twee keer per dag. Het enige dat nodig is, is een roodborstje, bruine lijster of een andere grote vogel om het water te vervuilen. Vogels hebben een bad nodig om stof, mijten en vuil te verwijderen, maar ze hebben ook schoon water nodig! Daarom is zoet water essentieel. Zo trekken wij deze prachtige witte vleugels aan (we hebben ze al drie jaar op rij in de winter gezien!).


Hier in Marietta, Georgia, heeft onze kudde Amerikaanse roodborstjes een goede winter gehad, met meerdere winters op rij. Terwijl ze daar zijn, laten we een paar keer per week een stel meelwormen los om ze te voeren. De vogels zullen met elkaar vechten over wie de beste zitplaats krijgt en wie ‘in’ de meelwormschaal zit in plaats van ‘op de rand’. Over het algemeen was het erg leuk.

Een paar cederhouten waxwings voegt zich bij een zwerm merels
Een paar cederhouten waxwings voegt zich bij een zwerm merels

Tijdens de merelinvasie van dit jaar in de Verenigde Staten zat ik buiten in mijn hoodie en keek door mijn camera rechtstreeks naar de terrasleuning waar mijn bord stond. Ik heb geprobeerd close-ups te maken van Oostelijke Bluebirds in het ochtendlicht (ze zijn geweldig als je dat doet), en ik heb al eerder meelwormen gevangen, samen met Geelstuitzangers, Carolina Wrens en af en toe een Toquina Brown Winterkoninkje. vlieg weg Toen ik mijn camera op een zwerm roodborstjes richtte, was ik verrast toen ik zag dat een ongewone bezoeker door de zoeker naar mij keek. Ceder Pestvleugel!

Sommige cederpestvogels zoeken zoet water op
Sommige cederpestvogels zoeken zoet water op

Voor mij leek hij altijd een van die vogels die van een andere planeet lijken te komen, of uit een of ander rijk van sciencefiction. De kleuren zijn heel zacht en blenden als een airbrush. Staartveren hebben ook gele, bruine, zwarte, witte, oranje of rode punten. Als je het eenmaal hebt gezien, vergeet je het nooit meer.

Een cederpestvleugel drinkt uit een schaal met water
Een cederpestvleugel drinkt uit een schaal met water

Terwijl ik foto's maakte, vloog deze specifieke wasvleugel rechtstreeks naar mij toe en landde ongeveer dertig centimeter van mijn Nikon P1000- cameralens. Pestvogels staan bekend als zeer sociale vogels, en toen we langzaam wegliepen van de camera, zagen we twee Pestvogels op de brugleuning zitten, met meer dan een dozijn Roodkeelvogels eromheen. Het is vermomd. Ik hoorde hun hoge geluiden boven en besefte dat ze ook uit de bomen in de tuin kwamen. We konden geen extra vogels tellen vanwege de activiteit van het Amerikaanse roodborstje, maar het was erg interessant.

De cederpestvleugel nam een paar slokjes koud water en ging rechtop staan.
De cederpestvleugel nam een paar slokjes koud water en ging rechtop staan.

Cederpestvogels vormen soms grote groepen van 50 tot 100 of meer, en Lisa en ik hadden dergelijke groepen eerder gezien in ons hotel in Grapevine, Texas (bij Dallas). Van wat ik de afgelopen tien jaar heb geleerd, neemt de populatie van deze vogels af. Een boosdoener die steeds naar voren kwam in mijn onderzoek waren niet-inheemse plantensoorten met giftige bessen. Ik kwam een artikel tegen dat een paar jaar geleden was gepubliceerd en waarin bepaalde planten werden beschreven die veel worden gebruikt in landschapsarchitectuur. Het is een bamboeboom met sierbladeren en felrode vruchten. Deze plant heet "Nandina". Wat je ook doet, plant het niet in je tuin! Hier zijn de artikelen waarnaar ik heb verwezen: Artikellinks


Heb je ooit eerder een wasvleugel gezien?


Voor meer informatie over het Cedar Waxwing-dieet, migratiepatronen, paarseizoen en meer, bekijk deze link naar de Cedar Waxwing Field Guide van de Audubon Society .

Zoals altijd, bedankt voor het lezen!


0 views0 comments

Comments


bottom of page