top of page
Writer's pictureBirds of West Cobb

De prachtige bonte specht: de grootste spechtensoort van Noord-Amerika

De bonte specht bezoekt vogels van West Cobb

Nog maar een paar dagen geleden vroeg Lisa me om wat nieuwe foto's te maken voor Instagram. Normaal gesproken hoeft ze het niet te vragen, maar de afgelopen weken, nu we allebei ziek zijn, kerstinkopen doen voor familie, een druk werkschema, was er nauwelijks tijd om buiten met mijn camera te zitten. Maar een paar dagen na Kerstmis kon ik wel wat tijd vrijmaken voor de vogels. Terwijl ik me concentreerde op de kleinste spechten van Noord-Amerika (de bonte specht), zag ik ook een paar harige spechten, een paar noordelijke flikkers, verschillende Carolina-mezen en onze gebruikelijke witborstboomklevers. Toen ik even wegkeek van de camera, zag ik iets GROOTS bewegen in de achterste hoek van de tuin, net voorbij ons hek. Het riep voordat het wegvloog en even dacht ik dat ik was betrapt op de opname van een jungle-soundtrack! Als je eenmaal de roep van de bonte specht hebt gehoord, zul je het niet snel meer vergeten.

Een vrouwtjes bonte specht klimt in een boom
Een vrouwtjes bonte specht klimt in een boom

Een tijdje later, toen ik weer scherpstelde op een vrouwtjes bonte specht (zie afbeelding hierboven), vloog er iets groots over de tuin en ik hoefde niet eens te raden wat het was. De bonte specht was terug! Ik zoomde in en zag al snel dat dit een mannetje was, want er zat wat rood bij de snavel van de vogel, in plaats van alleen de gigantische rode hanenkam bovenop hem. Ik liep een tiental stappen naar hem toe, waarbij ik erop lette dat ik achter een andere boom bleef terwijl ik naar hem toe liep. Dan keek ik om de boom voor me heen om er zeker van te zijn dat hij er nog was.

Een bonte specht rukt de bast van een dode boom.
Een bonte specht rukt de bast van een dode boom.

Een paar jaar geleden zagen we dat we een populier hadden met een grote holle plek in de basis. De boom ging langzaam dood, maar had op dat moment nog bladeren in de lente en dus besloten we hem te laten staan. Hoewel de boom waarschijnlijk minstens 40 voet hoog is, staat hij minstens 30-35 voet van het dichtstbijzijnde hek en zou de schade minimaal zijn als hij tijdens een storm zou omvallen. Gelukkig is dat tot nu toe niet gebeurd en is hij sindsdien doodgegaan. Er zijn wat takken gevallen en de top van de boom is op een gegeven moment ook afgebroken. Er staat echter nog steeds minstens 30 voet boom over en tussen de holle opening aan de onderkant en de schors die van de top wordt afgepeld, geeft deze boom ons veel vogelplezier. Roodbuikige spechten pikken graag in de buurt van de top, terwijl boomklevers graag naar het kale harde hout vliegen en zaden erop openbreken. Ik hoopte dat deze dode boom uiteindelijk een kuifspecht zou aantrekken en dat gebeurde uiteindelijk!


De enorme specht (meer dan 45 cm hoog) ging eerst op een naburige boom zitten, maar zag al snel dit dode hardhout met een scheur en wat schimmel op het oppervlak. Hij was meteen begonnen met pikken en wrikken en voordat er een minuut voorbij was, vlogen er al grote stukken schors naar de zijkanten, waardoor er veel smakelijke hapjes onder het oppervlak zichtbaar werden. Even visualiseerde ik deze Pileated Woodpecker als een cartoon-specht en hield ik de neiging in om te roepen als Woody the Woodpecker (wat de arme vogel waarschijnlijk toch al bang zou hebben gemaakt!).

Close-upfoto van een mannelijke bonte specht, gevangen in Marietta, Georgia.
Close-upfoto van een mannelijke bonte specht

In nieuwe wijken of jonge bossen is de kans veel kleiner dat je een Pileated Woodpecker ziet. Je hebt misschien geluk met Suet feeders, maar wij hebben er nog geen een bij ons gehad, noch de C&S Suet Nuggets gegeten die we liever aan andere soorten spechten voeren in bijna 8 jaar. Dit zijn zulke grote vogels, dat je ze waarschijnlijk zult spotten in beboste gebieden met grote, volwassen bomen. Ze boren gaten in de bomen om te nestelen, dus de takken en de stam zouden behoorlijk groot moeten zijn om te voldoen aan de nestvereisten van deze enorme vogels. Ik heb ze gespot in de Brushy Mountain Wilderness in de buurt van de Silver Comet Trail (dichtbij Raccoon Creek), we spotten een vrouwtje Pileated in Leone Hall Price Park , en we zagen er ook een tijdens een wandeling over de Iron Hill Trail in de buurt van Red Top Mountain State Park .

Een vrouwtjes-Kuifspecht bezocht één van dezelfde bomen twee jaar voordat het mannetje vorige week opdook!
Deze vrouwelijke bonte specht bezocht ons 2 jaar geleden

Lisa keek vanuit het huis toe terwijl ik daar aan de rand van ons terras stond en tientallen foto's en een paar korte videoclips van deze enorme vogel maakte. Ik ben blij dat hij niet schrok en dat hij een volledige maaltijd uit deze boom leek te halen. Ik hoop dat je geniet van de blogpost en deel hem gerust met je vrienden en andere vogelliefhebbers!


Meer informatie over de bonte specht vindt u op de volgende pagina's:


Camera-informatie:

We schieten met een Nikon P1000 , de grootste "point-and-shoot"-camera in zijn soort (momenteel). Hij wordt ook wel de Nikon Superzoom-camera genoemd, omdat hij een zoom heeft van maximaal 3.000 mm effectief brandpuntsbereik. Voor onze doeleinden doet deze gigantische camera van 2,2 lb het behoorlijk goed en maakt hij geweldige foto's, video's en audio. Ik vraag me af wat de kosten (en het gewicht) zouden zijn als ik in plaats daarvan een vergelijkbare digitale SLR-body had gekocht, en genoeg lenzen om hetzelfde bereik te dekken als deze camera? De P1000 biedt bediening op afstand van de sluiter via de Nikon Snapbridge-app, hoewel we die niet gebruiken. Ik zit liever achter de camera en heb de vrijheid om te bewegen en dingen zo snel mogelijk vast te leggen.

0 views0 comments

Kommentare


bottom of page