top of page
Writer's pictureBirds of West Cobb

Voorjaarsjongen van de Eastern Bluebird

Updated: Oct 2

Een vrouwtje van de oostelijke blauwe vogel zat op ons nestkastje
Een vrouwtje van de oostelijke blauwe vogel zat op ons nestkastje

In deze blog wil ik graag wat geweldig nieuws met jullie delen over de lentebaby's van de oostelijke blauwborst in Marietta, Georgia. Een paar jaar geleden hadden Lisa en ik het geluk om een plaatselijk park te vinden dat vrijwilligers zocht die een nestkast voor de oostelijke blauwborst voor 2 jaar wilden "leasen" tegen een kleine vergoeding. Deze vergoeding omvatte 2 jaar meelwormen voor de voederbakken op het terrein. Dit terrein staat bekend als " Kemp Park ", een terrein van 94 hectare met prachtige glooiende heuvels, weilanden en bos en zelfs een paar beekjes en een kleine vijver. Kemp Park ligt aan Burnt Hickory Road. Als je meer wilt lezen over Kemp Park in het bijzonder, en betrokken wilt raken of een donatie wilt doen aan dit prachtige terrein voor een paar verbeteringen, hier is de link " Vrienden van Kemp Park ".

Bobby de Blauwe Vogel zit op een bord met meelwormen
Bobby de Blauwe Vogel zit op een bord met meelwormen

In eerste instantie betaalden we de vergoeding en gingen we soms wandelen in het park om naar de nestkasten te kijken. Na 2 jaar nam de vrijwilligersgroep "Friends of Kemp" contact met ons op en vroeg of we wilden verlengen. NATUURLIJK deden we dat... toen werden we ook uitgenodigd om deel te nemen aan het lente- en zomervogelhuisjesnestcontroleproces dat ze hebben geïmplementeerd. Het is een behoorlijk coole klus! Zo werkt het:

Een mannetjes oostelijke blauwe vogel vangt een grote duizendpoot om aan zijn jongen te voeren
Een mannetjes oostelijke blauwe vogel vangt een grote duizendpoot om aan zijn jongen te voeren

Een aantal vrijwilligers komen in het vroege voorjaar bijeen en krijgen een vrij eenvoudig schema om te volgen. De mensen die zich aanmelden, moeten naar het park komen wanneer ze aan de beurt zijn. Tijdens hun bezoek controleren zij (in een paar gevallen "wij") elk nestkastje op eieren, net uitgekomen jongen en noteren hun bevindingen voor de groep op een klembord. Een van de hulpmiddelen die wordt gebruikt, is een kleine spiegel, die kan worden gebruikt om naar beneden in het nest te kijken nadat de voorkant of zijkant van elk nestkastje voor blauwe vogels is geopend.

Een vrouwtjesblauwvogel verzamelt dennenstro en vertrekt naar haar nieuwe appartement
Een vrouwtjesblauwvogel verzamelt dennenstro en vertrekt naar haar nieuwe appartement

Tijdens onze voorlopige tour door Kemp Park met de groepsleider en verschillende andere vrijwilligers, nam ik ook een vrij coole tool mee die je normaal gesproken in veel gereedschapskisten van automonteurs vindt. Deze tool heet een " boroscoop ", een kleine flexibele camera met een 25' opgerolde kabel die in kleine, krappe ruimtes kan worden gevoerd, zodat ze kunnen worden geïnspecteerd. Ik heb de onze zelfs gebruikt om een klein gaatje te vinden in een koperen pijp die diep in de muur van onze wasruimte zat. Het idee voor dit hulpmiddel om vogelhuisjes te controleren was simpel: de meeste vogelnesten zijn netjes in de vogelhuisjes gebouwd, enkele centimeters dik, en de nestmaterialen passen zich vaak aan de vorm van de doos aan, wat prima is als je maar tijdelijk een deur opent. Ik verstoor echter liever NIET het nestmateriaal of de eieren, kuikens en zelfs de nestelende ouders, als dat maar enigszins mogelijk is. Dus de boroscoop is perfect. Hij heeft twee verschillende camera's; een die aan het uiteinde zit en recht vooruit kijkt, en een dimbaar ledlampje eromheen heeft. De tweede cameralens bevindt zich aan de zijkant en afhankelijk van de richting waarin u hem richt, kunt u gemakkelijk omhoog, omlaag, etc. kijken.


Tijdens onze eerste vrijwillige nestkastcontrole in Kemp Park vonden we eieren of kuikens van de oostelijke blauwborst in 7 van de 9 nestkasten. Met behulp van de meegeleverde "vrijwilligerstoolkit" controleerden we op wespennesten in een vroeg stadium van de bouw, controleerden we op mieren die de nesten mogelijk infiltreerden, telden we de eieren en jonge kuikens en maakten we aantekeningen van alles wat aandacht nodig had op het terrein. Het was spannend en we vonden het geweldig om de jongen (en de eieren!) te zien. Ik was ook erg blij dat we geen eieren van bruinkoppige koevogels, spreeuwen of huismussen tegenkwamen.

Een nestkast voor blauwe vogels in onze achtertuin, bevestigd aan een paal en een geïmproviseerde afscherming om de blauwe vogels te beschermen tegen roofdieren
Een nestkast voor blauwe vogels in onze achtertuin, bevestigd aan een paal en een geïmproviseerde afscherming om de blauwe vogels te beschermen tegen roofdieren

Naast de nestkastjes in Kemp Park, gingen we naar huis en gebruikten we de Depstech Boroscope op onze eigen vogelhuisjes. We ontdekten dat onze 4 Eastern Bluebird-eieren ook waren uitgekomen! Hier zijn wat foto's van de eieren toen we de doos een paar weken eerder voor het eerst controleerden, en een afbeelding van de kuikens die in elkaars vleugels en schouders nestelden. Ze waren SCHATTIG !

Een jonge mannelijke oostelijke blauwe vogel bezoekt voor het eerst het vogelbad
Een jonge mannelijke oostelijke blauwe vogel bezoekt voor het eerst het vogelbad

3 korte weken later verlieten de jonge vogels het nestkastje en kwamen niet meer terug (ze gaan niet terug naar het nest als ze eenmaal kunnen vliegen, in plaats daarvan vliegen ze nog 2-3 weken rond met hun ouders en bedelen om eten totdat ze hen volgen naar de reling van het dek (en onze voorraad gedroogde meelwormen) of de "huisvoederbak" die we ook vullen met meelwormen. Zodra ze zijn uitgevlogen, maken we het nestmateriaal van het vogelhuisje schoon met een milde azijnoplossing of wat eenvoudig groen, en schrapen we eventuele stukjes van de jonge vogels die aan de zijkanten van het vogelhuisje vastzitten eraf. Het was grappig, toen ik dit nestmateriaal verwijderde, leek het alsof er een dunne laag nieuw dennenstro op het oorspronkelijke nest lag. Misschien was het mijn verbeelding.

Deze jonge oostelijke blauwe vogel vond een klein bordje meelwormen dat Lisa op de veranda had verstopt voor de familie Carolina Wrens
Deze jonge oostelijke blauwe vogel vond een klein bordje meelwormen dat Lisa op de veranda had verstopt voor de familie Carolina Wrens

De volgende ochtend, terwijl we de voederbakken en vogelbaden voor de dag vulden, zag ik een vrouwtje van de oostelijke blauwe vogel op de doos landen en naar binnen gaan. Maak je een grapje? Absoluut niet. De blauwe vogels verspilden GEEN tijd aan het bouwen van een compleet nieuw nest. Na 48 uur staken we onze kleine boroscoopcamera terug in het gat en zagen dat Bella al in het nest zat! Ze was niet eens opgestaan/uit de doos gevlogen, dus lieten we haar met rust. De volgende avond controleerden we het opnieuw en er zat al een ei!

Wist je dat Eastern Bluebirds maar één ei per dag leggen? Meestal is een legsel (een legsel is het totale aantal eieren dat een vrouwtje op een bepaald moment legt) 4-5 eieren, maar soms zijn het er 6 of zelfs 8 tegelijk! Een ander interessant iets dat we leerden, was dat soms de jongen van het laatste broedsel de jonge kuikens in een nest helpen voeden! We hadden geen idee dat dit gebeurde. Ze zorgen voor hun families!


Hier is nog meer interessante informatie voor jullie fans van de oostelijke blauwborstlijster (als je op Facebook zit, hebben we een aantal fantastische pagina's gevonden die veel over de oostelijke blauwborstlijster praten en zeer actieve groepen hebben die feedback, tips, trucs en nog veel meer details bieden om je te helpen met je gevederde vrienden!



Hieronder vindt u ook de productlinks van deze blog, zodat u niet door de hele blogpost hoeft te scrollen om de links te vinden die we hebben genoemd:



Bedankt, zoals altijd, voor het lezen en bekijken van deze blog met onze lentebabyblauwvogels uit Marietta, Georgia! -Lisa en Dan van https://birdsofwestcobb.com


0 views0 comments

Comments


bottom of page