top of page
Writer's pictureBirds of West Cobb

Wanneer migreren kolibries?

Deze omvatten: "Wanneer migreren kolibries?"


BirdCast heeft een zeer interessante tool voor het volgen van vogels gemaakt waarmee je kunt zien hoeveel vogels er door de nacht bewegen. Het lijkt erop dat er veel vogelsoorten in voorkomen, maar ik kon geen specifieke informatie over kolibries vinden. Misschien komt dit omdat kolibries te klein zijn om met soortgelijke apparatuur te worden gevolgd. Hummingbirdcentral.com lijkt dit echter goed te dekken met deze kaart/tool .

Een robijnkeelkolibrie pauzeert tussen de zwaluwen door bij onze voederbak.
Een robijnkeelkolibrie pauzeert tussen de zwaluwen door bij onze voederbak.

Nu de herfst nadert, is de ochtendlucht koel en fris. Onze robijnkeelkolibrie is flink aangekomen. Ze vliegen iets langzamer, achtervolgen elkaar en proberen voedsel of bloeiende planten als hun eigendom aan te geven. Ze zitten in de buurt van lage takken, soms net boven bloeiende planten, of hoger in de boom waar ze meer grond kunnen bestrijken.

Een jonge robijnkeelkolibrie spreidt zijn vleugels in het ochtendzonlicht.
Een jonge robijnkeelkolibrie spreidt zijn vleugels in het ochtendzonlicht.

Eind september beginnen volwassen mannelijke Ruby-throated Hummingbirds gewoonlijk aan hun migratie naar het zuiden. De afgelopen jaren hebben we gezien dat vrouwtjes en jonge mannetjes enkele weken langer leefden. Ik schrijf dit op zaterdag 9 september 2023 en we zien nog steeds de meeste, zo niet alle, volwassen mannen. Maar we weten dat je tijd dit jaar opraakt.

Een jonge robijnkeelkolibrie roept om zijn territorium aan te kondigen
Een jonge robijnkeelkolibrie roept om zijn territorium aan te kondigen

Update 14 oktober 2023: Alle volwassen mannetjes zijn inmiddels naar het zuiden getrokken, en de meeste volwassen vrouwtjes zijn ook naar het zuiden getrokken. Er zijn vanochtend nog steeds 2 of 3 kolibries, en ik heb het aantal feeders teruggebracht van 5 (ja, je leest het goed!) naar 2. Bovendien zal onze Paarse Salie blijven bloeien en dat zal blijven doen totdat de koudegolf aanbreekt. Hopelijk heb je pas in december of januari toegang tot extra voer, wat de vogels in de meeste gevallen verkiezen boven suikerwater.

Volwassen vrouwelijke robijnkeelkolibrie zit bij onze feeder @birdsofwestcobb
Volwassen vrouwelijke robijnkeelkolibrie zit bij onze feeder @birdsofwestcobb

We hebben paarse salie in onze tuin geplant en de planten bloeien elk voorjaar opnieuw, maar de bloemen bloeien meestal pas in mei. Half april arriveren de eerste lentekolibries. We zijn ervan overtuigd dat ze verder naar het noorden zijn getrokken en er gewoon doorheen trekken. Want ieder jaar zien we er een paar bij de voederbak en zien ze dan een paar weken niet meer.

Een volwassen mannelijke Ruby-throated Hummingbird zit op een boomtak.
Een volwassen mannelijke Ruby-throated Hummingbird zit op een boomtak.

Maar een andere mogelijkheid is dat er in de lente voldoende natuurlijke bloemen zijn waar kolibries van kunnen eten, van bomen en struiken tot bloemen in perken en bloembakken. Dus als je één feeder hebt (of vier zoals wij, haha), heb dan een beetje geduld in het voorjaar. Medio mei kunt u verwachten dat veel van deze fantastische wezens regelmatig uw voederbakken bezoeken. Ook in juli en augustus zul je jonge vogels gaan zien.

Een jonge territoriale robijnkeelkolibrie zat op een tomatenkooi in onze tuin @birdsofwestcobb
Een jonge territoriale Robijnkeelkolibrie zat op een tomatenkooi in onze tuin @birdsofwestcobb

Bedankt voor het lezen! Als u deze blogpost leuk vond, laat dan hieronder een reactie achter en laat ons weten wanneer u het vaakst kolibries in uw omgeving kunt zien. Wij willen graag meer over hen weten!


0 views0 comments

תגובות


bottom of page