top of page
Writer's pictureBirds of West Cobb

Wat is deze zwarte vogel bij mijn vogelvoeder?

Updated: Sep 30

Hoe de meest voorkomende zwarte vogels bij feeders in het zuidoosten te identificeren

Het doel van deze pagina is om collega-vogelhouders te helpen merels onder en rond hun voederbakken te identificeren. Hier in het metrogebied van Atlanta zijn er veel vogels die onder bepaalde hoeken of bij bepaalde verlichting zwart lijken. Interessant genoeg zien de meeste er heel anders uit op zeer bewolkte dagen en in fel zonlicht. Ik heb een lijst samengesteld met dingen die ik door de jaren heen bij onze feeders heb gezien. We hopen dat deze afbeeldingen je zullen helpen deze mysterieuze vogel te identificeren en je kennis over vogels in de achtertuin uit te breiden.


1. Gewoon Grackle

Een gewone merel poseert voor een foto voor een geïmproviseerd vogelvoederhuisje. Gewone merels zijn frequente bezoekers van vogelvoederplaatsen in het zuidoosten.
Een gewone hark poseert voor een foto voor een geïmproviseerd vogelvoederhuisje.
Merels worden vaak gezien bij feeders in het zuidoosten.
Een typische grackle neemt een pauze tussen het ontbijt.

Deze vogels zien er erg donker uit (en gloeien vaak!) in fel zonlicht en zijn qua grootte vergelijkbaar met blauwe gaaien. Als je jong bent, lijkt het grijsbruin en wordt het contrast sterker naarmate je ouder wordt. Als je op een bewolkte dag naar hun verenkleed kijkt, zie je donkerpaarse en blauwe kleuren. Merels maken interessante geluiden en ik zal dit voorjaar proberen ze vast te leggen. Volwassenen hebben een zeer donker verenkleed en zwarte en gele ogen.


2. Amerikaanse kraai

Een Amerikaanse kraai zat op onze dakrand te ontbijten.
Een Amerikaanse kraai zat op onze dakrand te ontbijten.
Onze Amerikaanse kraaikuikens eten ons bakje gedroogde meelwormen al op.
Onze Amerikaanse kraaikuikens eten ons bakje gedroogde meelwormen al op.

Hoewel kraaien in sommige kringen als hinderlijk kunnen worden beschouwd, hebben we ontdekt dat ze erg verlegen, intelligent en speels zijn. Ongeveer 4-5 jaar geleden begon ik in de vroege ochtend en middag paren kraaien te zien. Ze kwamen voorzichtig dichterbij, de een keek toe vanaf de top van een nabijgelegen boom, terwijl de ander overvloog en snel een paar stukjes C&S niervet at. Na een tijdje wisselden ze van plaats en de ander ging naar beneden om te eten. Ongeveer twee jaar geleden kregen ze een kind en nu komen ze alle drie bijna elke dag bij ons langs. Ze zijn eigenlijk vrij stil, tenzij er roofdieren in de buurt zijn. Kraaien vinden het erg leuk om haviken, uilen en zelfs katten bang te maken.


3. Bruinkopkoevogel (mannetje rechts op de foto)

Mannelijke en vrouwelijke bruinkopkoevogels leven samen.
Mannelijke en vrouwelijke bruinkopkoevogels leven samen.

Onze ervaring is dat bruinkopkoevogels zeer rustige vogels zijn en in het vroege voorjaar vaak kuddes vormen met merels en spreeuwen. Mannetjes zijn veel donkerder (bijna zwart, behalve de kop, die duidelijk bruin is). Het vrouwtje is bruin en lijkt ons op een grote vrouwelijke huisvink. Dit zijn inheemse vogels die veel slechte pers krijgen omdat ze hun eieren in de nesten van andere vogelsoorten leggen, waardoor onwillige gastheren gedwongen worden deze jongen als hun eigen jongen groot te brengen.


4. Spreeuw (mannelijk)

Een volwassen mannelijke Europese spreeuw pauzeert om te poseren voor een foto.
Een volwassen mannelijke Europese spreeuw pauzeert om te poseren voor een foto.
Twee jonge Europese sterren wachten op hun ouders om hen te voeden. Een bruine kat kijkt ze van achteren aan.
Twee Europese spreeuwen wachten op eten van hun ouders, terwijl een bruine kat van achteren toekijkt.

Europese sterren werden in de jaren zeventig letterlijk uit Europa geïmporteerd, in (je raadt het al) een beetje een wetenschappelijk experiment dat fout liep. Het is bekend dat deze vogels zich in grote kuddes verzamelen en volle granen eten. Zelfs vandaag de dag beschouwen veel mensen deze vogels als ongedierte. We moeten echter toegeven dat hun kleuring bij het juiste licht zeer onderscheidend is en als je goed kijkt, is het moeilijk om ze met andere vogels te verwarren. Ze zijn luidruchtig, soms halen ze de voederbak in kuddes in en zwermen ze vaak op de grond onder vogelvoeders, waarbij ze zich grillig bewegen en rondrennen als kippen. Als je gedroogde meelwormen aan je bluebirds en andere vogels voert, zoals wij doen, moet je deze borden misschien een paar dagen bewaren om ze kwijt te raken.


5. Roodvleugelspreeuw (mannelijk)

Roodgeschouderde volwassen mannelijke koevogel zittend op een tak.
Een volwassen mannelijke roodschouderkoevogel zit op een lommerrijke tak.
In de winter verzamelen zich zwermen roodvleugelmerels om zich te voeden met zonnebloempitten en pinda's.
In de winter verzamelen zich zwermen roodvleugelmerels om zich te voeden met zonnebloempitten en pinda's.

Roodvleugelmerels worden als zangvogels beschouwd en vormen doorgaans koppels van 20 tot 300 of meer. Ze zwerven in dichte formaties over de grond en bedekken hele bomen. Een eekhoorn die door je tuin rent, kan ze laten schrikken en een ongelooflijke explosie van vlieggeluid veroorzaken (en al dat klapperende vleugels) terwijl ze het gebied schoonmaken. Vrouwtjes zien er veel saaier uit dan mannen. Mannetjes zijn meestal zwart met rood, oranje of lichtoranje zichtbaar als hun vleugels gespreid zijn. Het is werkelijk spectaculair om ze allemaal samen te zien vliegen (om nog maar te zwijgen van het geluid dat ze maken!).


6. Roodzijdige Touhi (mannetje, vaak “Oostelijke Touhi” genoemd)

Een volwassen mannelijke rufous towie landt op een bord vol saffloerzaadjes.
Een volwassen mannelijke rufous towie landt op een bord vol saffloerzaadjes.
Een rood vrouwtje Towhee zit in de zon op onze terrasleuning.
Een rood vrouwtje Towhee zit in de zon op onze terrasleuning.

Toquis zijn ook zangvogels die zeer nuttig zijn voor de tuin. Mogelijk hoort u een fluitend geluid dat lijkt op wat zij 'tohi' of 'tobi' noemen. Ze worden meestal gevonden onder bomen en struiken of op de grond, terwijl ze bladeren draaien om insecten, spinnen en insecten te vinden, die ze vervolgens bijten. Mannetjes zien er zwart uit met "rode" of roestoranje ondervleugels, hebben een witte buik en witte staart, en hun vleugels zijn zichtbaar tijdens het vliegen. Vrouwtjes zijn meer bruin dan zwart, maar verder vergelijkbaar. Volwassen ogen zijn rood en de pupillen zijn zwart. Het is echt leuk om ze van dichtbij te zien. Ze eten graag C&S Suet Nuggets, meelwormen die in de winter in de grond leven, en veel levende insecten die van nature in de tuin voorkomen.


7. Rozenborstmakreel (mannelijk)

Vrouwelijke rozeborstkardinaal (links) en mannetje (rechts) voeden zich samen.
Vrouwelijke rozeborstkardinaal (links) en mannetje (rechts) voeden zich samen.
Volwassen mannelijke rozeborstkardinaal met levendige zwarte, rode en witte kleuren.
Volwassen mannelijke rozeborstkardinaal met levendige zwarte, rode en witte kleuren.
Volwassen mannelijke rozeborstkardinalen bijten graag in stukken van een pak.
Een volwassen mannetjeskardinaal met roze borst bewondert een stuk pak.

De rozeborstkardinaal is een grote zangvogel met een snavel die lijkt op die van een vink of lijster. Ze houden van saffloerzaad of een mengsel van gepelde saffloer- en zonnebloempitten. De vrouwtjes zijn even groot maar zien er heel anders uit. De buik heeft veel strepen in verschillende kleuren: bruin, wit en grijs. Hier is een foto van een mannetje en een vrouwtje die een zaadschotel delen. Het jonge mannetje lijkt op een combinatie van twee vogels, maar is beslist donkerder en vertoont soms sporen van het verenkleed van de rozeborstkardinaal.



0 views0 comments

Commentaires


bottom of page