top of page
Writer's pictureBirds of West Cobb

Wat is dit rode vogeltje bij mijn vogelvoederbak?

Updated: Sep 30

In deze blog proberen we de vraag te beantwoorden: “Wat is dat rode vogeltje bij mijn voerbak?” » Deze blog is gevestigd in het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Onze mannelijke Northern Cardinal, Spike, is aan het ontspannen na een lange dag op kantoor.
Onze mannelijke Northern Cardinal, Spike, is aan het ontspannen na een lange dag op kantoor.

Hier in het zuidoosten van de Verenigde Staten (meer specifiek in het metrogebied van Atlanta) kun je een van de zeven vogels zien die óf heel rood óf grotendeels rood zijn. Sommige soorten die je misschien niet verwacht te zien zijn: In volgorde van ‘minst rood’ naar ‘minst rood’ zijn ze als volgt:

  1. noordelijke kardinaal

  2. huis vink

  3. paarse vink

  4. roodkopspecht

  5. Scarlett Tanager

  6. roodbuikspecht

  7. Rozenborstmakreel

Noordelijke kardinaal (mannelijk)

Misschien wel de meest populaire, de Noordelijke Kardinaal beantwoordt meestal de vraag: "Wat is die rode vogel bij mijn voederbak?" » Deze vogels zijn ongetwijfeld prachtig. Maar alleen mannetjes hebben een felrood verenkleed, dat in de lente nog helderder wordt! Wist u dat kardinalen over het algemeen niet migreren? Ze blijven het hele jaar door in hetzelfde gebied en vinden veranderingen in het weer niet erg. Hier is nog een leuk weetje: de kardinaal is de officiële vogel van zeven staten! (Illinois, Indiana, Kentucky, Noord-Carolina, Ohio, Virginia, West-Virginia). Mannetjes zijn meestal helderrood met wat zwart rond de snavel en ogen, terwijl vrouwtjes meestal bruin zijn met een oranje/rode snavel. Hier zijn enkele foto's van mannelijke en vrouwelijke Noordelijke Kardinalen om u te helpen ze bij uw voerbak te identificeren!


Huisvink (mannelijk)

Huisvinken komen veel voor bij feeders in het zuidoosten, maar ze komen oorspronkelijk uit het westen van de Verenigde Staten en hebben zich over de Verenigde Staten verspreid. Ze bouwen vaak nesten in hangplanten of in letters op uithangborden in winkels. Als je in de buurt van een boom of struik bent, kun je ze ook een vrolijk liedje horen zingen: ‘Swae, swae, swaddle.’ Normaal gesproken is dit geen trekvogel in de winter, maar in de winter kun je er meer van zien dan normaal, omdat sommige noordelijke vogels migreren. Net als de noordelijke kardinaal is de mannelijke huisvink meestal een paar rode vogels, terwijl het vrouwtje er meestal heel eenvoudig uitziet. Hier is een foto van Huisvink.


Paarse vink (mannelijk)

Ik heb van verschillende mensen gehoord die er zeker van zijn dat ze paarse vinken hebben gezien bij hun voederbakken hier in de metropool Atlanta. Maar bij ons is dit niet zo gebruikelijk. Meestal zien we de Huisvink (hierboven) vaker, en de Paarsvink (zie hieronder) alleen in het vroege voorjaar, wanneer de kans groot is dat ze terugkeren naar hun zomerverblijf. Ze lijken iets groter dan huisvinken en hun kleur strekt zich uit van hun vleugels en buik tot aan hun staart. Zoals de naam al doet vermoeden, is het paars en niet rood. (Het is zelfs bijna rood!)


Roodkopspecht (mannelijk en vrouwelijk)

Deze foto is genomen in het huis van mijn ouders in Duluth, Georgia. Ze hebben een paar dat al enkele jaren in de buurt broedt, en er is bijna altijd een paar bij de voederbak als ze tijd doorbrengen met hun ouders. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben volledig rode hoofden, met een helder contrast van zwart en wit op hun vleugels, borst en hoofd, waardoor ze er heel mooi uitzien.


Scarlet Thanager (lente-/zomerkleed: rood, winterkleed: niet rood!)


Roodbuikspecht (mannelijk en vrouwelijk)

De roodbuikspecht is onze favoriet. Mannetjes hebben rode vlekken vanaf hun schouders tot vlak voor hun snavel. Vrouwtjes hebben rood op dezelfde plekken, maar deze kleuring wordt onderbroken door een warme bruine vlek tussen de achterkant van het hoofd en de snavel. Met de juiste verlichting (en kijkhoek) kun je mogelijk ook de bekende rode gloed op de buik zien.


Rozenborstmakreel (mannelijk)

De kleurverschillen tussen mannen en vrouwen zijn in principe complete tegenpolen van het spectrum. Mannetjes (zie de meeste foto's hieronder) zijn helderrood, zwart en wit, terwijl vrouwtjes bruin (verschillende tinten) en wit zijn. Je herkent haar pas als er een man naast haar staat. De kleuring van het mannetje is werkelijk indrukwekkend om te zien!


0 views0 comments

Comments


bottom of page