top of page
Writer's pictureBirds of West Cobb

Welke feeders trekken kolibries het meest aan?

In deze blog zullen we bekijken welke feeders de meeste kolibries aantrekken. We ontdekten dat er geen enkele feeder was die significant was. Het is nog belangrijker om uw voerbak regelmatig schoon te maken en bij te vullen!


Wat Googlers willen weten: welke feeders trekken kolibries het meest aan? We houden van de rode glazen benodigdheden met hun kleurrijke arrangementen (ik denk dat we de voorkeur geven aan rood of geel, maar andere felgekleurde bloemen zouden ook geweldig zijn). We zijn gevestigd in het zuidoosten van de Verenigde Staten, en afgezien van een paar (zeer weinig) trekkolibries, leeft hier maar één soort: de robijnkeelkolibrie.

Kolibrievoeder gelegen in Kemp Park Pollinator Garden op 4331 Burnt Hickory Road NW, Marietta GA, 30064.
Kolibrievoeder gelegen in Kemp Park Pollinator Garden op 4331 Burnt Hickory Road NW, Marietta GA, 30064.

Hier is wat aanvullende informatie over robijnkeelkolibries en de voeders die effectief zijn in het aantrekken ervan en het voldoen aan hun voedingsbehoeften terwijl ze zich voorbereiden op de migratie.

Volwassen mannelijke Ruby-throated Hummingbird zittend in een tomatenkooi in de tuin.
Volwassen mannelijke Ruby-throated Hummingbird zittend in een tomatenkooi in de tuin.

In het grootste deel van het zuidoosten van de Verenigde Staten zijn robijnkeelkolibries alleen in de lente en de zomer te zien en verdwijnen ze in de vroege herfst. Vrouwtjes zijn over het algemeen iets groter en hebben bijna geheel wit/bruine buiken en keel. Volwassen mannetjes zijn iets kleiner, maar hun nek gloeit rood op als ze worden blootgesteld aan zonlicht. Soms lijken ze zwart omdat ze opgaan in de omgeving of in de schaduw blijven. De baby's lijken in eerste instantie op het vrouwtje en hebben mogelijk slechts één of enkele robijnrode veren. Het is echt leuk om te zien hoe ze rond de voerbak zoemen en elkaar non-stop achtervolgen.

Het probleem is dat robijnkeelkolibries extreem territoriaal zijn. In al de jaren dat ik ze voer, heb ik er zelden meer dan één bij de voerbak gezien. Dit gebeurt meestal alleen als er weinig eters in het gebied zijn, er veel vogels zijn en de vertrekdatum van de trek dichtbij is. Om deze reden kun je alleen kolibries gebruiken met vier "bloemen", alles daarbuiten is echt nutteloos. Ze vallen/achtervolgen elkaar zo snel aan dat je ze zelden samen ziet zitten drinken. Als je in de buurt bent en langs Kemp Park Pollinator Garden wilt gaan, kun je de komende weken kolibries naar elkaar zien zoemen. Het bedrijf is gevestigd op 4331 Burnt Hickory Road NW Marietta GA, 30064, of u kunt hun website bezoeken.

Een volwassen vrouwelijke Ruby-throated Hummingbird geniet van een zitstok in de buurt van de kolibrievoeder op ons achterdek.
Een volwassen vrouwelijke Ruby-throated Hummingbird geniet van een zitstok in de buurt van de kolibrievoeder op ons achterdek.

Ik raad nog steeds feeders aan met vier (of meer) bloemen in plaats van één bloem. Hierdoor krijgen andere vogels de kans om water te verzamelen voordat ze moeten opruimen. Ze zullen ook van alle kanten en van onderaf aanvallen, niet alleen van bovenaf (in ons geval hebben we paarse salvia's die in de zomer wel 1,20 meter lang worden). Het is dus goed om meerdere hoeken te hebben. Een ander ding om te overwegen is dat veel kolibries graag neerstrijken. Dit is de enige vogelsoort die niet kan lopen; zijn poten zijn alleen gemaakt om te zitten. Ze worden dan aangetrokken tot de plastic of metalen bloemen in de feeder en nemen een diepe, bevredigende drank. Koop dus een feeder met een zitstok voor elke bloem.

Een schone kolibrievoeder met verse nectar zal altijd meer vogels aantrekken!
Een schone kolibrievoeder met verse nectar zal altijd meer vogels aantrekken!

Rode verf of rood glas? Wij geven de voorkeur aan een rood getint glas of een rode helder glazen voet. Toch wil je het niveau (en de toestand) van de nectar van de kolibrie in je feeder kunnen zien, dus het is het beste om geen effen kleur of keramisch product te kopen dat je niet kunt zien. In een andere post hadden we het over in de winkel gekochte rode kleurstof/honing. Het mengen van kolibrienectar is heel snel en gemakkelijk, dus je moet het rode spul 100% vermijden.

Volwassen mannelijke Ruby-throated Hummingbirds bezoeken onze feeders in de zomer.
Volwassen mannelijke Ruby-throated Hummingbirds bezoeken onze feeders in de zomer.

(Recept voor zelfgemaakte kolibrienectar: 1 deel suiker op 4 delen water. Kort koken, laten afkoelen voordat je het serveert.) Het voerbakje dat we al enkele jaren gebruiken, lijkt veel op het voerbakje van Perky Pete. Het is duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en bij te vullen, en de kleuren blijven helder. Link hier direct.

Zijn er accessoires die ik moet kopen voor mijn kolibrievoeder? geheel. Je zult moeten nadenken over hoe je de feeder gaat ophangen en of wasberen er bij kunnen komen. De wasbeer is er dol op, grijpt hem vast, bukt zich en drinkt elke laatste druppel op (geen morsen). Daarom wordt aanbevolen om een haak van minimaal 30 cm lang te gebruiken en deze aan het plafond of aan de voorkant te hangen, zodat deze deze niet raakt.

Een volwassen mannelijke Amerikaanse distelvink drinkt uit een mierenval bij een kolibrievoeder.
Een volwassen mannelijke Amerikaanse distelvink drinkt uit een mierenval bij een kolibrievoeder.

Je kunt ook investeren in “ mierenvallen ” of mierenwachters. Jij en ik weten hoe snel zuidelijke mieren iets zoets kunnen vinden. Daarom zijn deze kleine mierenvallen goud waard. Vul hem eenvoudig met water (een kleine hoeveelheid) en het zal een beschermende barrière creëren waar mieren niet doorheen kunnen, waardoor uw honing wordt beschermd. Deze kleine mierenvallen dienen ook als kleine drinkplaatsen voor andere kleine vogels zoals vinken, mezen en mezen. Ik heb ook spechten en boomklevers bij mij thuis zien drinken, dus houd ze schoon!

0 views0 comments

Komentáře


bottom of page