top of page
Writer's pictureBirds of West Cobb

Winterblauwe vogels naar uw voederbakken lokken

Updated: Sep 30


Birds of West Cobb heeft een aantal tips verzameld om winterblauwvogels naar uw voederbakken te lokken!

Het is geen geheim dat we dol zijn op onze Eastern Bluebirds. Vanaf het begin van onze vogelvoederavonturen en het posten van onze foto's voor de wereld om van te genieten op Instagram, hoopten we dat we een Bluebird zouden zien. Binnen een paar weken of een maand hadden we het geluk om er één te bezoeken. En toen nog een... en nog een. Het helpt natuurlijk enorm dat we heel dicht bij " The Green Meadows Preserve " wonen (dat ongeveer 1 mijl van ons huis ligt). Echter, een paar van onze buren kwamen naar ons toe en vroegen hoe we zoveel Bluebirds konden lokken terwijl ze bijna alles geprobeerd hadden, en ze er zelden een in hun tuin hadden gezien. Daarom hebben we een aantal tips verzameld om Winter Bluebirds naar uw voederbakken te lokken! We hopen dat u deze informatie nuttig vindt!

3 mannelijke blauwe vogels verzamelen zich voor water op een koele wintermorgen
3 mannelijke blauwe vogels verzamelen zich voor water op een koele wintermorgen

Tip 1: Blauwe vogels geven de voorkeur aan open weilanden/velden boven bosgebieden.

Als u in een gebied woont met veel bos, is de kans dat u deze vogels ziet (meestal) kleiner. In het oosten van de Verenigde Staten is de (passend genoemde) Eastern Bluebird te vinden van Canada in het noorden, door het hele oosten van de Verenigde Staten, helemaal tot in Florida in het zuiden. In de lente- en zomermaanden kunt u Bluebirds zien langs hekpalen, draden of piketten, op de daken van vogelnestkasten, snel naar beneden vliegend om insecten, spinnen of wormen te pakken en dan meteen weer omhoog om hun jongen te voeren. Dus als u in de buurt van een weiland, boerderij of een groot perceel met grasvelden in de buurt woont, zijn deze gebieden uw beste kans om ze te spotten tijdens de warmere maanden.


Een felblauwe mannelijke oostelijke blauwborstvogel pakt een meelwormsnack
Een felblauwe mannelijke oostelijke blauwborstvogel pakt een meelwormsnack

Tip 2: Blauwe vogels zijn voor hun eiwitrijke en vette dieet afhankelijk van insecten, wormen, rupsen en spinnen.

Zodra de temperatuur echter begint te dalen, beginnen de insecten waar deze geweldige Oostelijke Blauwe Lijsters voor zo'n groot deel van hun dieet van afhankelijk zijn, veel langzamer te bewegen, en uiteindelijk helemaal niet meer. Deze ongelooflijke vogels jagen voornamelijk op zicht, dus zonder de beweging is er veel minder voedsel voor hen te verkrijgen. Als de temperaturen het vriespunt naderen (of ver onder het vriespunt dalen), gooien de meeste vogels die op zoek zijn naar insecten (vooral die uit de lijsterfamilie zoals de Oostelijke Blauwe Lijster) bladeren rond op zoek naar iets lekkers, maar er zijn veel minder hapjes te vinden. Als ze niets aantrekkelijks kunnen vinden, gaan ze door naar het volgende blad (of het volgende gebied).


Een mannetjesblauwborstlijster poseert vrolijk voor de camera
Een mannetjesblauwborstlijster poseert vrolijk voor de camera

Voor degenen onder ons die graag wilde tuinvogels voeren, is dit een uitstekende gelegenheid om Bluebirds aan te trekken. Voeg een eiwitrijke optie toe aan uw vogelvoeraanbod, zoals gedroogd (of levend) meelwormen , zullen deze prachtige Bluebirds voorzien van de voeding die ze missen en ze zullen steeds weer terugkomen. Daarnaast zijn er enkele Suet cakes die we kunnen aanbevelen (verderop) die ook een groot percentage meelwormen of andere insecten bevatten waar spechten en zangers ook enorm van zullen genieten. Hier zijn een paar foto's van mannelijke en vrouwelijke Eastern Bluebirds die onlangs (januari 2024) zijn gevangen en die genieten van hun meelwormen die we voor ze hebben neergezet.


Vers water en voedsel zijn precies wat u nodig hebt om in de winter blauwe vogels naar uw tuin te lokken.
Vers water en voedsel zijn precies wat u nodig hebt om in de winter blauwe vogels naar uw tuin te lokken.

Tip 3: Bluebirds eten van verschillende soorten feeders, waaronder platforms, tube feeders en suet feeders. De onze lijkt echter het meest te genieten van het eten van een bord!

Nu is het volgende belangrijkste om in gedachten te houden naast hun voedselbehoeften voor eiwitten en vetten, hun behoefte aan vers water. Koudere lucht is doorgaans droger en vogels gebruiken zeker VEEL energie om warm te blijven, voedsel te zoeken, roofdieren te vermijden en zelfs andere vogels weg te jagen. Dus hoewel het voedsel geweldig is (en zeer gewaardeerd, beloven we), moeten ze vrij vaak water drinken! In het verleden hadden we maar één waterbron, maar we ontdekten dat in de wintermaanden grotere vogels zoals roodborstjes, grackles en blue jays in feite de grotere kom/vogelbad overnemen en dus moesten we ze minstens één extra optie bieden.


Een oostelijke blauwe vogel gooit zijn kop achterover om vers water uit een terracotta bord te drinken
Een oostelijke blauwe vogel gooit zijn kop achterover om vers water uit een terracotta bord te drinken

We hebben nu een paar kleine hangende ijzeren/glazen waterkommen (foto hieronder) op onze veranda staan, en een groot en een middelgroot terracotta bord dat we gebruiken voor vogelbadjes op het terras achter ons huis. Tot slot vond Lisa het leuk om ook een klein 3" waterbord neer te zetten en dit bleek een van de ABSOLUTE FAVORIETEN te zijn voor de blauwe vogels en kleinere vogels zoals winterkoninkjes, mezen, pestvogels, mezen, zangers en zelfs robijnkraagjes.


Deze hangende voederbak dient ook als een klein waterbakje. De kleinere vogels zijn er DOL op
Deze hangende voederbak dient ook als een klein waterbakje. De kleinere vogels zijn er DOL op

Productlinks voor de artikelen die hierboven in deze blog worden genoemd:

Gedroogde meelwormen ( Let op: we hebben ontdekt dat sommige merken "meelwormen" eigenlijk meer als kippenvoer op de markt worden gebracht. Sommige van deze merken bevatten larven van de zwarte soldatenvlieg. We hebben ontdekt door UITGEBREIDE tests dat larven van de soldatenvlieg lang niet zo populair zijn bij wilde vogels, dus probeer die te vermijden als u meer vogels bij uw voederbakken wilt hebben! Deze opties hieronder zijn alleen gedroogde meelwormen, die afkomstig zijn van een keversoort en die erg populair zijn bij de blauwe vogels!)





Daarnaast hebben we een paar videoclips voor u vastgelegd van de Winter Bluebirds die aan het eten en drinken zijn bij onze voederbakken. We hopen dat u ervan geniet!

Een mannetjesblauwborstlijster eet graag meelwormen in de buurt van een Amerikaanse roodborst.
Een mannelijke oostelijke blauwe vogel eet in de buurt van een Amerikaanse roodborst


0 views0 comments

Comments


bottom of page